Pszichológiai trükkök érhetően, könnyedén, Siker, motiváció és miegymás

Kezdő vállalkozás indítás: borítsak mindent?

Kezdő vállalkozás indítása: borítsak mindent?
Posted by Dr. Ruzsa Dóra | Pszichomókus

Kecsegtető a gondolat, hogy hagyd magad mögött az idióta főnököd, a reggel nyolcra bejárást, nem? És ugorj fejest az ismeretlenbe: hajrá kezdő vállalkozás!. A nagy kérdés pedig az, hogy amennyiben eljutsz a megvalósításig, mi a jobb? Ha megtartod a kötött munkaviszonyodat, vagy, ha felmondasz rögtön?

A férjem a megmondhatója, hogy milyen őrült gyakorisággal állok elő újabb és újabb világmegváltó ötletekkel. Józanabb pillanataimban sajnálom szegényt, hogy mit kell kiállnia mellettem. Amikor azonban a szárnyalás tetőfokán elönt az endorfin, azt gondolom, ő a világon a legszerencsésebb pasi egy ilyen álomnővel, mint én. 

Különben pedig csak egy dolog számít, amit Bányai Éva tanárnő is alátámasztott a tegnapi mensás előadásában: “legyél makacs és ha úgy érzed, az elképzelésed helyénvaló, még akkor is tarts ki mellette, ha mindenki lebeszél róla“. Ő frissen végzett, miniszoknyás időszakában kezdett el olyan témában kutatni, amely megdönteni kívánta a pavlovi hipnóziselméletet. Egy nem férfi, nem öreg és a kutatásban nem konvencionális tényeket hangoztató illetőnek aligha volt bármiféle esélye a kiugrásra. A végén mégis ebből a makacsságból született meg az aktív éber hipnózis, amelyet ma világszerte eredményesen használnak, mint terápiás eszközt. 

Mit mond a pszichológia?

Naivan azt gondolnánk, hogy, ha saját vállalkozásba fogunk, azonnal fel kell mondanunk a munkahelyünkön, hogy a saját cégünknek szentelhessük minden időnket és energiánkat. A kutatások azonban nem ezt a stratégiát találták sikeresnek. Ugyanis az állásukat megtartó friss vállalkozók esélye a bukásra 33%-kal kisebb volt, mint azoké, akik azonnal felmondtak a munkahelyükön. Adam M. Grant az Eredetik c. könyvben nemcsak ezt mondja, hanem tovább részletezi a helyzetet.

Néhány meggyőző érv tőle: Steve Wozniak a Steve Jobsszal való közös vállalkozás indítása után még egy évig maradt főállású mérnök a HP-nál. Larry Page és Sergey Brin, miután rájöttek, hogyan tehetik elképesztően hatékonnyá az internetes keresést (Google), még két évet ültek a doktori iskolában, hogy megszerezzék a képesítésüket. Brian May évekig folytatta asztrofizikai tanulmányait, noha a Queen már világhírnek örvendett. Stephen King az első sikerei után hosszú évekig dolgozott tanárként, postásként és benzinkutasként.

A kezdő vállalkozás nem szenved-e hátrányt a főállású munka miatt?

Nem. Meglepő, de sokkal nyugodtabban szárnyalhatunk az új elképzeléseink fellegeiben, hogyha nem nyomaszt minket a megélhetés. Sokkal kisebb az esélye, hogy félkész, átgondolatlan termékeket dobjunk a piacra, csak mert enni kell adni a családnak.

Ráadásul, paradox módon, ha nincs időnk kezdő vállalkozás indításához, akkor minden kis morzsányi időben sokkal hatékonyabbak leszünk. Nem úgy, mintha a nap nagy része rendelkezésünkre állna. Az AHA-élménynek is kedvez a sok inkubációs időszak. Magyarán, amikor nem foglalkozunk aktívan a problémával, nem bal agyféltekéből akarjuk lenyomni, akkor a jobb agyfélteke működésbe léphet. Ha éppen mást csinálunk egy nagy dilemma kellős közepén, mondjuk kimegyünk mosdóra vagy teát készíteni, akkor szoktak jönni a legjobb ötletek. Mert a jobb agyfélteke végre be tudja tolni a remek jó eredeti ötleteit.

Tehát a statisztika mást mond, mint az intuíciónk. Mégpedig azt, hogy a saját vállalkozást beindítók bizony óvatos duhajok. Kockázatkerülők, ahogy a pszichológia mondaná. 

Ez jó volt! Megosztom, hogy minél többen olvashassák 🙂

Tudnád lájkolni, megosztani? Oltári nagy segítség lenne:)

Facebook hozzászólás

Call Now Button